Proiecte de conservare restaurare

La 11 ani de la ultima restaurare, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” analizează starea de conservare a Coloanei fără sfârşit

Dorin Dănilă, restaurator autorizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniul Naţional

Joi, 7 iulie, Dorin Dănilă, restaurator autorizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniul Naţional, împreună cu Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu au efectuat o analiză a stării de conservare a Coloanei fără sfârşit. Au fost verificate şi fotografiate suprafeţele celor 17 module, primele concluzii relevând ideea că starea de conservare a monumentului este bună, având în vedere cei 11 ani de la ultima restaurare.                                                    În general, pe module sunt depuneri atmosferice de praf – care pot fi îndepărtate prin curăţire cu apă oxigenată – pe modulele 7, 8, 11 şi 13 apărând exfolieri ale lacului protector datorate loviturilor de grindină – în special pe părţile nord-vestice – care nu au afectat însă metalizarea monumentului.

După finalizarea raportului de expertiză şi întocmirea dosarului de restaurare – ce urmează a fi aprobat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional – în funcţie şi de găsirea soluţiilor de finanţare, se va executa o intervenţie de restaurare a suprafeţelor de lac protector.

Accesul publicului la vizitarea monumentului nu va fi restricţionat, schela ajutătoare pentru inspectarea monumentului urmând a fi îndepărtată până sâmbătă, 9 iulie.

 

 

             Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” mulţumeşte Direcţiei Tehnice a Primăriei municipiului Târgu Jiu şi d.lui director Ionescu  Marius  pentru asigurarea schelei şi a condiţiilor tehnice de inspectare a monumentului.

Sari la conținut