ANUNȚURI Galerii foto Odinioară

DIN ARHIVE, ÎN FAȚA TÂRGUJIENILOR

69.Sfințirea Coloanei fără Sfârșit, la inaugurare

Informațiile legate de ridicarea la Târgu-Jiu, în anii 1937-1938, a celei mai importante creații artistice a sculptorului Constantin Brâncuși, în perioada sa de maturitate, ar fi rămas destul de neclare pentru majoritatea dintre noi dacă nu ar fi existat, păstrate în Arhivele Gorjului, documente care stau mărturie despre paşii parcurși de la idee și proiect până la realizarea în fapt.

Multe dintre aceste documente au fost publicate, de-a lungul vremii, în cărți sau au fost sursă permanentă de informație pentru scriitori, cercetători, documentariști, atunci când au purces la drum pentru o nouă lucrare închinate operelor de la Tg-Jiu.

Aniversarea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” nu ar fi fost completă fără prezentarea, spre știință și aducere aminte, în spațiul public, a documentelor existente în cadrul Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale cărora li s-au adăugat, prin efortul conjugat al Asociației Arhiviștilor Gorjeni „Alexandru Ștefulescu”, documente obținute de la alte servicii ale Arhivelor Naționale din țară. Documentele printate pe roll-up-uri au pavoazat, din loc în loc, Calea Eroilor, punctând momentele importante din istoria ansamblului și a orașului.

Adresăm mulțumiri celor două instituții, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Asociației Arhiviștilor Gorjeni și membrilor acesteia, al căror efort tăcut și de prea puține ori recunoscut de beneficiarii muncii lor, are o importanță covârșitoare pentru cunoașterea istoriei locurilor, a înțelegerii anumitor decizii care au schimbat soarta unor localități sau a unor oameni.

În continuare, vă propunem să trecem din nou în revistă câteva dintre actele și documentele care au însoțit crearea Căii Eroilor și a ansamblului de la Tg-Jiu.

Centrul Brancusi

6954 43 38 31 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2369.Oficialități și membre ale Ligii la inaugurarea Portalului 24

Sari la conținut