EVENIMENTE FOTO

84 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”

Manifestările ocazionate de aniversarea anuală a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” au început în dimineața zilei de 27 octombrie, în apropierea Mesei Tăcerii, în prezența iubitorilor de cultură și de Brâncuși.

Despre principalii contributori la ridicarea Ansamblului sculptural brâncușian a vorbit Adina Andrițoiu, președinta Ligii Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”. Aceasta a subliniat importanța familiei Tătărescu, în principal a Arethiei Tătărescu, în calitate de președintă a Ligii Femeilor Gorjene, la finanțarea lucrărilor de la Calea Eroilor. Astfel, Liga a preluat pe cheltuiala sa terminarea lucrărilor la Biserica Sfinții Apostoli, situată pe traseul Căii Eroilor, sumele destinate despăgubirii proprietarilor de terenuri care trebuiau să renunțe la o parte din suprafețele grădinilor pentru prelungirea străzii Grigore Săftoiu la cele două capete, precum și alte cheltuieli legate de operele din piatră. La rândul său, Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României a sprijinit acest proiect prin alocări de la bugetul central pentru pavarea Căii Eroilor, iar Societatea „Petroșani” a participat cu costurile necesare ridicării Coloanei fără Sfârșit.

Deoarece elevii se află în vacanță, directorul Palatului copiilor a preluat sarcina reprezentării instituției cu două piese despre Brâncuși, interpretate vocal și însoțite de acompaniament de chitară.

Cunoscuți pentru implicarea în actul cultural local, Ion Țârlea și Ionel Scăunașu i-au invitat pe participanți să vizioneze cele două expoziții de autor, „Târgu Jiu Odinioară” și „În preajma Capodoperei”.

La ora 13:00, la Muzeul Județean Gorj din str. Geneva, a fost vernisată excepționala expoziție retrospectivă „Conexiuni Spirituale” a artistului plastic Gheorghe Plăveți, cu lucrări de sculptură și pictură. Expoziția a fost curatoriată de Florin Gheorghiu. Despre parcursul artistic al artistului plastic Gheorghe Plăveți a vorbit criticul de artă Cătălin Davidescu, revenit la Târgu Jiu după mult timp. Acesta a menționat filonul religios care unește lucrările lui Gheorghe Plăveți din ultimele decenii, spre deosebire de cele din tinerețe. La rândul său, artistul a arătat că și-a intitulat mai multe lucrări „Rugăciune”, deoarece au în comun același mesaj.

În continuare, au fost decernate două premii: Premiul Național Constantin Brâncuși sculptorului Aurel Vlad pentru expoziția „Re: metal” din 2021 și premiul Bursa Brâncuși sculptorului Ioan Aurel Mureșan, pentru expoziția „Ultransilvania” 2021, de la Muzeul de Artă Craiova.

Cu aceeași ocazie, a fost lansată lucrarea „Documente din donații privind activitatea lui Constantin Brâncuși la Târgu Jiu în perioada 1937-1938”. Autori: dr. Sorin Lory Buliga, Adina Andrițoiu.

De la ora 15:00, la Galeriile de Artă a avut loc vernisajul expoziției „Eveniment” a Filialei Târgu Jiu a UAP din România, curatori Vasile Fuiorea și Armand Landt, iar de la ora 17:00, la Muzeul Național Constantin Brâncuși, s-a desfășurat un recital de muzică și poezie, susținut de muzicienii Mircea Suchici la violoncel și Florin Berculescu la pian. Au recitat poeții Nicolae Coande și Spiridon Popescu, actorii Eugen Titu și George Drăghescu de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. În același spațiu primitor al Muzeului Național Constantin Brâncuși s-a vernisat expoziția de pictură „RUM vs MUR” a Georgianei Brandt, curator Florin Arpezeanu.

Seara s-a încheiat cu concertul „Sunetul muzicii”, susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii din Craiova, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.

Manifestările au fost organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Național „Constantin Brâncuși”.

Adina Andrițoiu

Sari la conținut